Gotický hrad dostáva opäť šancu, obec získala peniaze na výskum

31.03.2012 Košice

Slanec 31. marca (TASR) - Zrúcaniny gotického hradu v Slanci (Košice-okolie) dostávajú opäť šancu. Obec totiž získala od ministerstva kultúry prvú finančnú injekciu na základe žiadosti, ktorá bola schválená tento rok v marci. Starosta obce Jozef Bela v rozhovore pre TASR povedal, že prvým krokom, ktorý musia urobiť, sú výskumy. Od rezortu kultúry na to získali čiastku 12.300 eur.

"Prvoradý výskum, ktorý musíme zrealizovať, je historicko-architektonický výskum. S týmto budeme zároveň robiť aj zameranie hradu, statický pasport," priblížil starosta Bela. Výstupom z výskumu by mala byť projektová dokumentácia. Až potom bude môcť obec pristúpiť k samotnej obnove a pýtať peniaze aj na ňu.

Predstavou starostu je, aby sa v rámci obnovy zachovala najmä dominantná veža hradu. "Aby na tom bola staticky tak dobre, aby mohla slúžiť ako vyhliadková veža," vysvetlil. Gotický múr hradu - pozostatok kaplnky by sa mal zakonzervovať tak, aby návštevníkov hradu neohrozoval.

Rozpadávajúcu sa okrúhlu vežu hradu treba podľa starostu nielen dobudovať, ale aj zastrešiť. Minimalizujú sa tak negatívne vplyvy počasia. Starosta zvažuje do budúcnosti aj možnosť zriadiť pre hrad akúsi funkciu kastelána, ktorý by bol zároveň sprievodcom turistov.

Návšteva diela Abovcov je podľa starostu aj napriek dlhodobému neinvestovaniu naďalej lákavá nielen pre domácich, ale aj zahraničných turistov. "Vieme, že návštevnosť stúpa, preto by sme mali využiť šancu a spropagovať ho, aby mali ľudia za čím chodiť," povedal TASR Bela. Daniel Krajcer ako minister kultúry už vlani v rámci svojej vízie záchrany slovenských hradov avizoval, že by na ich obnove mali pracovať aj nezamestnaní. S tým počíta aj starosta Slanca.

Obec s približne 1400 obyvateľmi leží v Slanských vrchoch, vyše 20 kilometrov juhovýchodne od Košíc. K hradu sa možno dostať z centra obce po vyšliapanej cestičke, kopec nie je privysoký, je zalesnený. Po výstupe čaká návštevníkov lákavý výhľad. Aj v súčasnosti možno vidieť na múre kedysi neskorogotickej kaplnky zreteľné gotické okno a portál.
 

Vyberte región